• +36 30 613 6726
 • isk.rakoczi@gmail.com

Hírek

Kedd, 2020.06.30 11:41

Tourinform kirakat


"Kedves Rákóczisok!


Felhívom a figyelmeteket, hogy Szabolcska Éva kolléganőnk tűzzománcból készített ékszereinek kiállítása megtekinthető a Tourinform kirakatában!

Üdvözlettel: Kurucsai József igazgató"

  
 Hétfő, 2020.06.29 11:09

1. osztályos taneszközszükséglet

 

Tisztelt Szülők!

Szeretnénk megkönnyíteni az 1. osztályra való felkészülést.

Részletek megtekinthető és letölthető ITT

 

Nagyon szép nyarat kívánunk! Szeretettel várjuk gyermeküket!

Gyöngyös, 2020. 06. 23.

 

 

                    Köszönettel: az első osztályos tanítók

          Péntek, 2020.06.12 09:25

Kedves Rákóczisok!


Ez volt az az időszak, a vírus ideje, ami erősen próbára tette hitünket, egymás iránt érzett szeretetünket, toleranciánkat! Véleményem szerint iskolánk jól szerepelt és megerősödve térhetünk vissza a szeptembertől várható normális kerékvágásba!
Köszönetem minden kolléga, gyermek, tanuló és főként szülő felé, akik ezt végigküzdötték velünk!
Érsek atya tanév végi üzenetével búcsúzom Tőletek:Isten áldását kérem a Rákóczi teljes közösségére!
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Szeretettel: Kurucsai József igazgató"Szerda, 2020.06.03 23:21

Gábor atya Pünkösdi üzenete

"Kedves Rákóczisok! Szeretettel küldöm mindenkinek Gábor atya Pünkösdi üzenetét.

Áldott ünnepet kívánok!

Kurucsai József igazgató"

A videó megtekinthető ITTPéntek, 2020.05.29 10:42

Virtuális Országház

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tájékoztatjuk, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben az Országgyűlés Hivatala segítséget kíván nyújtani abban, hogy az Országgyűlési Múzeum tárlatainak és az „ország házának” számos érdekessége, ha virtuálisan is, de folyamatosan mindenki számára megismerhető legyen. 

A Virtuális Országház projekt keretében elsőként az Országgyűlési Múzeumnak A magyar törvényhozás ezer éve című tárlatát tettük virtuálisan is elérhetővé. A következő hetekben további kiállítási tereink és az Országház nevezetes termei is megtekinthetők lesznek ilyen módon.

Emellett az Országgyűlési Múzeum rövid videókat is készít, melyek segíthetnek a pedagógusoknak a változatos digitális tananyag elkészítésében, illetve a diákoknak a minél hatékonyabb ismeretszerzésben. Az oktató célú videók a magyar történelem, a parlamentarizmus és az állampolgári ismeretek kulcskérdéseit mutatják be, és hozzájuk tudásellenőrző kérdések is kapcsolódnak.

Az Aranybullát és II. András korát ismertető videó az Országház Filmműhely YouTube csatornán érhető el. A tartalom folyamatosan bővül.

Tisztelettel:

Országgyűlés Hivatala

Közönségszolgálati FőosztályKedd, 2020.04.28 11:15

Kedves Rákóczisok!

Szeretném megköszönni minden kollégám nevében azt a segítséget, melyet a vírusjárvány idején adtok!

Nem távolodott el a pedagógus a gyermektől! Minden kolléga és szülő élő kapcsolatot tart fent, így próbálják biztosítani a rendkívüli helyzet megoldását! Remélem, hogy minél előbb fizikai közelségben is találkozhatunk, mert ez az épület egyelőre nem iskola csak termek egysége…

Köszönöm az iskola fenntartójának, „A Jövőnkért Alapítványnak”, akik a rendkívüli helyzetben is mellettünk álltak! Segítették és biztosították pl. az iskolai informatikai eszközök biztonságos használatát a gyermekek valamint az iskola összes használója számára!

Isten áldotta szép napokat és jó egészséget kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel és köszönettel: Kurucsai József igazgatóPéntek, 2020.04.24 08:05

Tájékoztató az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus elhalasztásáról

Tisztelt Résztvevő!

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve, - tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire - úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A Szentszék az utazási nehézségek és a gyülekezési korlátozások miatt hasonló döntést hozott a családok világtalálkozójával kapcsolatban is, amelyet 2021 júniusában tartottak volna Rómában. A 2022-es lisszaboni ifjúsági világtalálkozót is a tervezett időponthoz képest, egy évvel később, 2023 augusztusában tartják meg.

A NEK Általános Titkársága, együttműködésben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságával mindent megtesz annak érdekében, hogy az eredeti terveknek megfelelően kerüljön megrendezésre a kongresszus 2021. szeptemberében. A várhatóan 14 napon belül megküldendő további tájékoztatásig (beleértve a befizetett regisztrációs díjakkal kapcsolatos részleteket) szíves türelmét kérjük.

 

Üdvözlettel:

Mohos Gábor

esztergom-budapesti segédpüspök

a NEK püspök felelőseHétfő, 2020.04.20 13:22

Egri Hittudományi Főiskola hírek

Felvételi lehetőség a nappali és levelező tagozat képzéseire

Részletek elolvasható  ITTPéntek, 2020.04.17 11:25

Tisztelt Leendő Óvodás szülők!

Szeretettel és tisztelettel hívnám fel a figyelmüket a gyöngyösi Szent Erzsébet Római Katolikus Óvodára, mely a továbbiakban is örömmel várja olyan szülők jelentkezését, akik fontosnak tartják katolikus értékrendjüket, annak továbbadását és gyermekük számára a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolában képzelik el az iskolás éveket!

A Rákóczi Katolikus Általános Iskola AMI, Szent Erzsébet Római Katolikus Tagóvodája szeretettel

várja az érdeklődőket!

Intézményünk elérhetőségei:

A Szent Erzsébet Római Katolikus Óvoda beiratkozási körzete, az Egri Főegyházmegye területe.

Óvodánkról tájékozódhat:

facebook oldalunkon: Szent Erzsébet Katolikus Óvoda
weboldal: http://www.rakoczi-gyongyos.sulinet.hu/?oldal=ovoda 

 

Üdvözlettel: Tuza Zoltánné tagintézmény vezető és Kurucsai József igazgató

 Vasárnap, 2020.04.12 17:18

Áldott Húsvéti ünnepeket

Kedves Rákóczisok!


Minden kitartó szülőnek, rokonnak, kollégának és barátnak kívánunk áldott húsvétot! Vigyázzatok egymásra és gyermekeinkre!
Köszönettel: Rákóczis pedagógusok
 

Húsvét csodája

 

Alászállt a Mennyből, nem hogy csodát tegyen,

Hanem, hogy népének tanítója legyen.

Csodálták, követték, lesték minden szavát.

Áruló Júdástól nem menthette magát.

 

Feszítsd meg! Harsogják, kik nemrég csodálták.

Barabás vérét is kevésbé kívánták.

Keresztre feszítik, ecettel itatják.

Lándzsával szúrt testét barlangsírba rakják.

 

Harmadnapon történt Isteni nagy csoda!

Mennyből jött le közénk, ismét felszállt oda!

Megváltott minket, bár erre nem szolgáltunk.

Atyának, s Fiának híveivé váltunk.

Kurucsai József

 

Áldott ünnepet kívánunk !                                                               

 

                 
 

 Csütörtök, 2020.04.09 10:22

Nagyheti szertartások


Kedves Rákóczisok!


Ajánljuk figyelmetekbe a nagyheti szertartásokat, melyekre a következő oldalon: https://www.facebook.com/egriszeminarium/ , illetve a Szent István Rádió hullámhosszán tudtok becsatlakozni! Emlékezzünk együtt Urunk, Jézus Krisztus megváltó halálára és feltámadására!
Isten áldjon és óvjon bennünket!"

http://www.eger.egyhazmegye.hu/hirek/hirek-200/fopasztori-uzenet-nagycsutortokon-a-radioban?fbclid=IwAR2phUKKMR1l--0i2EEx5WYVeHs2GPmxzB8_NqoWNt47GFbWzriU_69sBF0
 Csütörtök, 2020.04.09 09:40

Ferenc pápa üzenete

Nem kell katolikusnak lenni, hogy megértsd! Ahogy, telik az idő és érettebekké válunk, lassan rájövünk, hogy: - egy 3000 €-os óra, ugyanazt az időt mutatja, mint egy 30 €-os - egy 300 eurós pénztárca ugyanazt az összeget tartalmazza, mint a 30 eurós pénztárca - a magány egy 70 négyzetméteres házban ugyanaz, mint egy 300 négyzetméteres házban Remélem, egy nap rájössz, hogy a belső boldogságod nem a világ anyagi dolgaiból származik. Nem számít, hogy első osztályon vagy fapados járaton utazol; A jegy értéke ugyanaz , ha a repülõ lezuhan... Remélem, tudod, az az igazi boldogság, ha vannak barátaid, testvéreid, hogy beszélhetsz, nevethetsz és énekelhetsz velük... 5 vitathatatlan tény a boldogságról:

 1. Ne úgy neveld a gyerekeid, hogy gazdagok legyenek, tanítsd őket, hogy boldogok legyenek, hogy lássák a dolgok értékét, és nem az árát.
 2. Amikor eszel, egyél úgy, mintha az gyógyszer lenne, különben úgy kell gyógyszert szedned, mintha az étel lenne.
 3. Az a személy, aki szeret téged, soha nem hagy el téged. Még ha 100 ok is van arra, hogy elhagyjon, akkor is talál egy okot, hogy maradjon.
 4. Nagy különbség van az embernek lenni és az emberségesnek lenni között. Nagyon kevesen értik ezt meg...
 5. Téged is szerettek, amikor megszülettél, és szeretve leszel, amikor meghalsz. A kettő közötti idő csak rajtad múlik... A legnagyobb ajándék, amit adni tudsz valakinek, az a te időd, és mindig a családodnak vagy egy jó barátnak kell adnod. Csinálj időt magadnak elküldeni ezt az üzenetet legalább a családod egyik tagjának, vagy egy jó barátodnak!

Ferenc pápa Szerda, 2020.04.08 14:48

Szent Erzsébet Óvoda beiratkozás 2020

Kedves Szülők!

Ha szeretnék gyermeküket vidám, családias környezetben,kis létszámú csoportokban tudni, ahol fontos a figyelem, empátia, türelem, elfogadás, és a hit csírájának elültetése, akkor nálunk a helye! Szeretettel várjuk!
Beiratkozás 2020. április 2-től 17-ig!

Bemutatkozó videó megnézhető  ITT

Az alábbi Szándéknyilatkozatot kitöltve várjuk emailben a jelentkezéseket!

Szándéknyilatkozat nyomtatvány:

pdf

doc

e-mail: szenterzsebet93@gmail.com

Köszönettel

Az óvoda nevelőtestületeSzerda, 2020.04.08 13:49

Gyula atya húsvéti lélekerősítő gondolatai

MINDEN JÓSZÁNDÉKÚ NEVELŐNEK!

             Nagyböjt elején még azt gondoltam, hogy találkozhatom Veletek. Papként nem előadást, hanem a témával kapcsolatos tanúságtételemet akartam és akarom megosztani. Az élet másként alakult. Valószínű, hogy ez a levél meg sem születik, ha megszokott ritmusa marad az életünknek. Megkaptuk homlokunkra a nagyböjt jelét: „Emlékezz ember, por vagy és porrá leszel.” Minden haladt tovább a mindennapokban. Az órák megtartása, hol lelkesen, hol fáradtan. Családi gondjaitok- a mi papi gondjaink - ,melyeket éveken keresztül hurcolunk. Saját gyöngeségeink, bűneink, melyektől egyszer már jó volna megszabadulnunk. Milyen nagy kihívás a számukra a MEGTÉRÉS ÉS AZ ŐSZINTE BŰNBÁNAT? – A nagyböjt jele – a hamvazkodás – mellett különös súlyt kap a koronavírus terjedésének fájdalmas tapasztalat. Mintha a járvány maga is felkiáltó jellé válna, mely törékenységünkre, emberi létünk sérülékenységére figyelmeztet bennünket. Azzal az lapvető léthelyzettel szembesít, melyről könnyedén megfeledkezünk: nem kontrollálhatjuk és uralhatjuk mindenestül létezésünket, nem mi vagyunk abszolút urai életünknek, de a természetnek és a történelemnek sem. Pascal sorai jutnak eszünkbe: „Nádszál az ember, a természet leggyengébbike…Nem kell az egész világmindenségnek összefognia ellene, hogy összezúzza: egy kis pára, egyetlen csepp víz elegendő hozzá, hogy megölje.” …Számoljunk le a mindenhatóság hamis illúziójával, s ajánljuk önmagunkat, szeretteinket, egész életünket és minden embert Isten irgalmas szeretetébe.

De mintha az egyre terjedő járvány tapasztalat még egy felkiáltó jelet tenne a Jézus szavait idéző nagyböjti felszólítás végéra is: „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban!” – A megtérés az egész embert átfogó „megfordulás”, a gondolkodásmód, az akarati törekvések irányainak, a vágyak mozgatórugóinak, sőt az érzület világának az átalakítása. Egyszerre intellektuális átalakulás és erkölcsi tisztulás. A mostani járvány mintha egy ilyen átalakulás, megtisztulás sürgető szükségességére is figyelmeztetne. A járvány így vagy úgy mindenkit érint. A járvány nem ismer határokat. Sürget a gondolkodásmód megváltoztatására, az együttműködésre és a kölcsönös felelősségvállalásra. A kérdés az, hogy készen áll-e az ember a megtérésre.

            Nagyböjtben sokat szemléljük a „gyalázat fáját” , a keresztet. Eszünkbe  juttatja Jézus következő szavait:” Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki benne hisz el ne vesszen, hanem örökké éljen.” Csodálkozzunk rá, hogy a feltámadt Jézus mindig csendben lép oda hozzánk. Ő tudja, hogy nála nélkül nagyon kicsik vagyunk, de ha befogadjuk, megváltoztat mindent az egyéni és közösségi életünkben. Ezért nem véletlen, hogy minden megjelenésekor: „Ne féljetek! - megszólítással köszön rá tanítványaira. Ez az üzenete hozzánk is. Így kívánom Mindnyájatoknak, hogy ez a húsvét is legyen olyan, mint az ELSŐ, amikor ugyan láthatóak Jézuson a szenvedés nyomai, de a feltámadott test már az új élet örömét és győzelmét jelzi.

ÁLDOTT HÚSVÉTOT MINDNYÁJATOKNAK!

Gyula atya

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hétfő, 2020.04.06 14:51

Iskolai beiratkozás 2020-2021

Hirdetmény

a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Ált. Isk., A.M.I., Óvoda beiratkozás rendjéről a 2020-2021. tanévre

Az iskolai beiratkozás a KRÉTA rendszeren keresztül történik, mely ezen a linken keresztül érhető el: https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap

A beiratkozás időpontja: 2020. április 9-április 24.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 45.§ (1) bekezdése értelmében Magyarországon minden gyermek köteles az intézményes nevelés-oktatásban részt venni, tankötelezettségét teljesíteni. A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti - de legkésőbb az azt követő évben - tankötelessé válik.

A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik. A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 21.§ (1) bekezdése értelmében a tankötelezettség megkezdésének feltétele a gyermek iskolába lépéséhez szükséges fejlettségének megléte, annak igazolása.

21.§ A tankötelezettség megkezdésének feltétele, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota elérje az iskolába lépéshez szükséges szintet.

A Rendelet 22.§ (2) bekezdése értelmében az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket a szülő köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára.

22.§ (2) Az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket a szülő április 1-je és április 30-a között - a járási hivatal által közleményben vagy hirdetményben közzétett időpontban - köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára. Amennyiben a választott iskola igazgatója a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét a döntés véglegessé válását követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

Az intézményünkbe történő beiratkozáshoz jelentkezési lapot töltöttek ki a szülők. Ezek, valamint a táncalkalmassági alapján a felvételről, valamint az osztályokba sorolásról az iskola vezetője dönt. 2020. április 9-ig elektronikus úton írásban minden szülőt értesítünk a felvételről, ill. az elutasításról.

Akik elutasító határozatot kapnak, módjukban áll 5 napon belül fellebbezni a fenntartónál. Akik a felvétel ellenére még sem az iskolánkba kívánják beíratni gyermeküket, kérjük, feltétlenül jelezzenek vissza, hogy másnak adhassuk a lehetőséget!

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok, melyeket legkésőbb a tanév első napjáig be kell mutatni az iskolában, illetve szkennelve, vagy postai úton, aláírva beküldeni:

Akik elutasító határozatot kapnak, módjukban áll értesítést kérni az esetlegesen később megüresedő helyekről. Erről az igényről kérjük, hogy feltétlenül jelezzenek vissza!

Az iskolai felvétellel kapcsolatban meghozott döntés ellen, annak közlésétől számított tizenöt napon belül - a döntéshozó intézményhez benyújtva - a szülő eljárást indíthat. A kérelem tekintetében a fenntartó jár el, és hoz másodfokú döntést

Gyöngyös, 2020. április 06.

Kurucsai József igazgatóHétfő, 2020.04.06 11:41

Gábor atya elmélkedései

Kedves Rákóczisok!


Továbbítom Gábor atya videós gondolatait és egy szívhez szóló film ajánlását!
Isten áldjon mindenkit ebben a vészterhes időkben!
Üdvözlettel: Kurucsai József igazgató

Gábor atya elmélkedései

Életem a szörf c. film
 Hétfő, 2020.03.30 13:25

Táncalkalmassági

Kedves Szülők és Gyerekek!

A rendhagyó felvételihez kérjük most a segítségeteket!

 1. A nyolc fotón lévő helyzetben fényképezzék le a gyereket!
 2. Felvettünk egy kis feladatsort, amit a felvételin szoktunk megcsinálni a gyerekekkel. Kérlek benneteket, nézzétek meg, utánozzátok le, vegyétek fel, és küldjétek el nekünk, hogy megtudjuk, milyen ügyesek vagytok! Mellékeljük hozzá a zenét és a leírást is.
 3. Videó készítése

A visszaküldendő videónak a következőket kell tartalmaznia:

 1. Bemutatkozás
 2. Énekeld el a kedvenc dalodat!
 3. Tapsold vissza, amit a videókon tapsol a kislány!
 4. Mutasd be zenére azokat a mozgásokat, amiket a kislány csinál a videón!

Mozgások:

Lényege a zenére való mozgás felmérése, és a mozgáskoordináció megismerése.

 1. Séta zenére! Lehet körbe, egyenesen, ahogy elfértek a szobában. Lényeg, hogy lássuk hogyan lép zenére a gyermek.
 2. Térdhajlítás zárt lábbal
 3. Sarokkoppintás
 4. 4 helyben járás + 4 taps
 5. Szökdelés páros lábon
 6. Szökdelés egy lábon. Jobb-jobb-bal-bal, folyamatosan, párszor ismételve.
 7. Bónusz feladat az ügyesebbeknek: taps- combütés

Köszönjük a megértéseteket, szeretettel várjuk a bemutatkozó fényképeket és videókat!

Jaros-Nagy Nikoletta, Kása Balázs, Vincze-Bódis Beáta, Nagy Yvette táncpedagógusok.

 

Az alkalmasságihoz szükséges anyagot (képek és videók + hanganyag) a következő linken elérhetők (érdemes letölteni)

http://gofile.me/4rmFk/WltUZ6kES

Az Önök által készített fényképek és videók a következő link megnyitása után feltölthetők.

http://Rakoczi.quickconnect.to/sharing/MOWH6doAq

A név mezőbe a gyermek nevét írja be és a "Fájlok hozzáadása" gombra kattintva feltölthetők a fotók és videók.

A sikeres feltöltést a zöld pipa jelzi.

HATÁRIDŐ :  2020.04.05 vasárnap (éjfél)Szerda, 2020.03.25 12:36

Étkezési díj befizetésével kapcsolatos információ

Kedves Szülők!

A márciusi térítési díjakat nem áll módunkban készpénzben beszedni a koronavírus járványra való tekintettel!!

Kérjük a befizetést átutalással teljesíteni 2020. ápr.10-ig  a következő számlaszámra

10700299-66754882-51100005 (CIB)     
   
Kedvezményezett neve Rákóczi.Kat.Ált.Isk.

Közleménybe: gyermek neve, osztálya, "étkezési díj"                            
                                
 Kérem, pontos összeget utaljanak!

Akinek nem áll módjában utalni, a befizetést a CIB Bank Gyöngyösi fiókjában tegye meg!

A pontos összeget mindenki megkapja a KRÉTA rendszeren keresztül.

Tájékoztatom a Tisztelt Szülőket, hogy az étkezési térítési díjak megváltoznak:
2020. április 1-től az étkezési díjak a következők:
Ebéd díja: 455 Ft
Háromszori étkezés díja: 671 Ft

 Szerda, 2020.03.25 07:41

Hírdetmény!  Tisztelt Szülő/Gondviselő!

 

 A koronavírus járvány elleni minél hatékonyabb védekezés érdekében a Kormány március 16-ától elrendelte az iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállást. Ezzel kapcsolatban először is szeretném megköszönni Önnek, hogy ebben a mindannyiunk számára nagy kihívást jelentő helyzetben helytállásával és támogatásával segíti gyermekét, gyermekeit abban, hogy iskolai feladataikra, a tanulásra tudjanak koncentrálni.

Röviden szeretném tájékoztatni Önt az új munkarendre való átállás első hetének tapasztalatairól.

Az átállást megelőző napok várakozása után az iskolák döntő többségében nagy lelkesedéssel vágtak bele a tanulók és a pedagógusok is a tantermen kívüli, digitális oktatásba. Úgy látjuk, a pedagógusok nagyon komoly aktivitást mutatnak az online platformokon, nagyon sokat dolgoznak azért, hogy a veszélyhelyzet ellenére gyermekeinknek a lehető legtöbbet adják, ezért mindannyian köszönettel tartozunk nekik. A tanulók számára is nagy élményt és tanulási lehetőséget kínál az új módszer, bár sokaknak hiányzik az iskola és a barátok, köztük olyanoknak is, akik esetleg eddig nem is szerettek oda járni. Ez érthető, ilyenkor látszik, hogy az iskoláknak a tudás és a különféle kompetenciák átadásán túl milyen fontos szerepe van a közösségek megteremtésében.

A tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállást azzal is igyekszünk segíteni, hogy az

Oktatási Hivatal honlapján (https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/) ajánlást tettünk közzé, amely rengeteg használható digitális tananyagot, a tanulók virtuális együttműködését segítő internetes oldalt tartalmaz. Ezt az elmúlt napokban több százezren nézték meg, amit nagyon köszönünk. Az ajánlás fejlesztése és bővítése folyamatos.

Az új munkarend első napjai azt is megmutatták, hogy az átállás a tananyag mennyiségét jelentősen újra szabta, a felénk érkező jelzések szerint jelenleg néhol túl soknak tűnik, néhol pedig a vártnál alacsonyabb az aktivitás. Ezzel kapcsolatban az Oktatási Hivatal honlapján közzétett ajánlásban kértük a tanárokat, hogy figyeljenek oda a tanulnivaló mennyiségére, de teljesen természetes, hogy kell egy kis idő, amíg a kiadott tananyag nagyságrendje mindenhol beáll. Amennyiben Ön úgy érzékeli, hogy az Önök iskolájában aránytalanul nőtt a korábbiakhoz képest a tanulnivaló mennyisége, kérem, ezt helyben egyeztesse a szülői szervezet az iskola vezetésével.

A tanulás azonban nem csak digitális eszközökön történhet, hiszen feladatokat, olvasnivalót a hagyományos tankönyvekből is fel lehet adni. Emellett az M5 tévécsatorna iskolatévé lett, és minden nap a tanulásban segítséget jelentő műsorokat ad. Hisszük, hogy a digitális tananyagok, a rendelkezésre álló digitális eszközök és a gyerekeknél lévő tankönyvek, a TV adások és a központi módszertani segítség együttesen mindenki számára lehetővé teszi a tanulást ebben a rendkívüli helyzetben.

 

Ahogyan a Kormány erre vonatkozó határozata is kimondta, amennyiben a szülő azt indokolt esetben (például munkavégzése érdekében) igényli, a területileg illetékes tankerületi központ megszervezi a kiscsoportos gyermekfelügyeletet.

Arról is tájékoztatom, hogy kértük az iskolák vezetőit az iskolapszichológusok feladatkörének átgondolására és arra, hogy az előttünk álló időszakban telefonos vagy online megoldások segítségével nyújtsanak mentális segítséget azoknak a gyerekeknek, akik nehezebben birkóznak meg a tartós otthonlét, a bezártság, illetve a járvánnyal kapcsolatos megterhelő hírek okozta lelki megpróbáltatásokkal.

Tisztelt Szülő!

Szeretném még egyszer megköszönni Önnek eddigi segítségét! A jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy gyermekeink élete a lehető legszervezettebben folytatódjon, hogy energiáikat és figyelmüket a tanulásra fordítsák, és ebben minden támogatást megkapjanak. Ennek fenntartása közös felelősségünk, amelyhez további kitartását és együttműködését kérem. Egyúttal tájékoztatom, hogy a jövőben is igyekszem Önt tájékoztatni a tapasztalatokról és a legfontosabb tudnivalókról.

Budapest, 2020. március 23.

 

Dr. Maruzsa Zoltán

köznevelésért felelős

államtitkárKedd, 2020.03.24 14:30

Office 365 Regisztráció tanulóknak/hallgatóknak és tanároknak

Ingyenes Office letöltés a Nemzeti Fejlesztés Minisztérium Tisztaszoftver programjának köszönhetően!

https://o365.oh.gov.hu/Szerda, 2020.03.18 18:54

Egri Főegyházmegye rendelkezés

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a dokumentumot, amelyet az Egri Főegyházmegye területén az általános
rendelkezéstől eltérően azonnali hatállyal vezetünk be. A rendelkezés a szentmisék mellett vonatkozik minden templomi
közösségi imádságra, szertartásra, keresztúti, rózsafűzér és egyéb ájtatosságra, bibliaórára is, amelyeket pap nélkül
szoktak végezni, továbbá minden egyházközségi összejövetelre.
A közmédia által kínált közvetítések mellett használjuk ki a Szent István Rádió és Televízió által sugárzott és online
elérhető tartalmakat, kapcsolódjunk be a szentmise, a déli Úrangyala és az esti rózsafűzér imádság közvetítésekbe. Külön
felhívjuk a figyelmet, hogy a Rádió programjai interneten is elérhetőek, akár okostelefonon is.
A temetési szertartások a ravatalozó használatának kizárásával, egyszerű és rövid formában a sírnál történjenek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus járvány
Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig a következő rendelkezéseket lépteti
életbe. Hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik:

 1. A templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be.
  Mégis felelősen és körültekintően kell eljárni, ezért a nyilvános liturgia 2020. március 22., Nagyböjt 4. vasárnapjától
  a templomokban szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani.

 2. A paptestvéreket kérjük, hogy továbbra is tartsanak templomainkban vagy megfelelő kápolnában szentmiséket,
  tanúságot téve arról, amit a Katolikus Egyház Katekizmusa is tanít, hogy az Eucharisztia az Egyház életének
  középpontja (KEK 1343.). A már felvett miseszándékok így, sine populo módon engedélyezetten elvégezhetők vagy
  az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében áthelyezhetők (CIC 1309. k.). A híveket pedig arra bátorítjuk,
  hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe, ezzel is kifejezve, hogy minden szentmisében az egész
  Egyház egyesül Krisztus áldozatával (KEK 1369.).

 3. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi
  szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (CIC 87. k. 1. §., 1245. k.). Ezt a felmentést – a fertőzés elkerülése
  céljából – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ordináriusai megadják.

 4. A jelenlegi kivételes helyzetben is érvényesek a Katekizmusban (KEK 2183.) és az Egyházi Törvénykönyvben (CIC
  1248. k. 2. §) található előírások, amelyek szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus
  ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával,
  zsolozsma végzésével vagy más imával – egyénileg vagy a családban. Több helyen van online miseközvetítés. A
  közszolgálati televízió vasárnap és ünnepnapokon szentmisét közvetít azért, hogy megerősítést, vigasztalást és
  bátorítást nyerjenek azok, akik most nem tudnak részt venni vasárnapi szentmisén. A közvetítések rendjéről
  felületeinken tájékoztatást adunk.

 5. A betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami járványügyi
  előírásokat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel – szintén visszavonásig, azonnali hatállyal – lehetővé tesszük az
  általános feloldozás megadását (CIC 961–963. k.).

 6. Oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben kövessük az állami előírásokat. A hatóságokkal
  mindenben működjünk együtt és legyünk figyelemmel az általuk adott általános irányelvekre.

 7. A plébániai és a szerzetesközösségeket arra bátorítjuk, hogy – a járványügyi hatóságok előírásainak megtartásamellett – szervezzék meg a folyamatos imát a járvány érintettjeiért.

Jelen rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire érvényes.
A járvány időszaka rámutat törékenységünkre és arra, hogy a saját és mások életére vigyáznunk kell. Imáinkkal és
példánkkal erősítsük a bizalmat Istenben és egymásban. Gyakoroljuk a nagylelkűség erényét, és ebben a helyzetben
különösen is figyeljünk egymásra, főleg beteg és idős embertársainkra. Idős paptestvéreinket tisztelettel kérjük, hogy ebben
a helyzetben különösen vigyázzanak egészségükre.


2020. 03. 17. Egri Főegyházmegye


Budapest, 2020. március 17.
a Magyar Katolikus Püspöki KonferenciaKedd, 2020.03.17 12:04

Táncfelvételi változás!

Kedves Szülők!

A jelen rendkívüli helyzetben nem tartjuk meg a szokásos táncos képességmérést március 21-én! Helyette egy hasonló formátumban gondolkodunk, mint a tehetségkutató műsorok esetében, fénykép, videó beküldése az általunk későbbiekben feltett feltételek szerinti feladatokról.

Kérjük mindenki türelmét és figyelmét! Minden információ olvasható lesz az iskola honlapján!

Köszönettel: Kurucsai József igazgatóKedd, 2020.03.17 10:49

Vészhelyzeti protokoll

Kedves Szülők! Kedves Rákóczisok!

Hálás szívvel köszönjük az eddig tanúsított megértő és segítő hozzáállásukat! Csak akkor lesz tiszta a lelkiismeretünk a megelőzéssel, féken tartással kapcsolatban, ha együtt dolgozunk, egymást segítve.

A törvényi előírásoknak megfelelően a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, AMI, Óvoda minden tagintézménye, a rendelkezés visszavonásáig zárva tart!

A vészhelyzeti protokoll értelmében, amennyiben a bármilyen kérdésük lenne, az osztályfőnököket, tanszakvezetőket illetve az óvoda- és iskolavezetést keressék!

Az oktatás a továbbiakban interneten keresztül történik, melyről mindenki az osztályfőnökétől, illetve tanáraitól kap pontosabb tájékoztatást! Az iskolában az osztályfőnök, a zeneiskolában a szaktanár, az óvodában az óvoda vezetője az elsődleges kapcsolattartó!

Kérem, hogy minden nap legyenek elérhetők és figyeljék az egyeztetett csatornákon érkező aktuális információkat! Amennyiben egyeztettek már az intézményi kapcsolattartóval, abban az időintervallumban értekezzenek. Ez mindannyiunk érdeke!

Legfontosabb feladat továbbra is, hogy mindenki ügyeljen saját és családja, legfőképpen idősebb, illetve betegségre érzékenyebb hozzátartozói biztonságára egészségére!

Kérdéseiket a jelzett kapcsolattartóknak, ill. a tagintézmények elérhetőségeinek valamelyikére küldjék el!

Mindenki vigyázzon családja és saját egészségére!

Köszönettel: Kurucsai József igazgatóSzombat, 2020.03.14 10:15

Hétfőtől érvénybe lépő zárlat

Kedves Rákóczis Szülők!


Kérem, hogy az alábbi hivatalos közleményt olvassák el! Minden osztályfőnök a saját csatornáit felhasználva szintén értesíteni fogja a szülőket a hétfőtől érvénybe lépő zárlatról. A gyorsabb információ elérés érdekében használjuk ezt a csatornát is, hogy minden szülőhöz eljusson az információ!
Amint újabb információnk lesz küldeni fogjuk a tájékoztatást! Akinek kérdése lenne, hétfőtől forduljon az iskolavezetéshez, illetve az osztályfőnökéhez!
Köszönöm a megértést és a közreműködést!
Kurucsai József igazgató


https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-tanulok-hetfotol-nem-mehetnek-iskolaba-tiz-akciocsoport-allt-fel

 Péntek, 2020.03.13 09:56

Petőfi utca részleges lezárás 2020.03.16-tól

TÁJÉKOZTATÁS

Tisztelt Lakosok!

2020. március 16.-án megkezdődik a szennyvízcsatorna építése a Petőfi utcában.

A kivitelezési munkák ideje alatt a Petőfi utca, az Őrálló és Szent Bertalan utcák között le lesz zárva az átmenő forga­lom elől. A gépjármű forgalom mindkét irányba kiépített, táblával jelzett terelőúton halad.

Az építés ideje alatt ideiglenesen korlátozva lehet a gépjár­művek ki- és beállása az ingatlanra, ezért kérnénk, hogy au­tójával reggel 07:00 óra előtt álljon ki az utcából, ahová dél­után 17:00 óra után tud visszaállni.

Az építési munkák jellegéből fakadó kényelmetlenségért, zajhatásért előre is szíves elnézésüket és megértésüket kérjük.

A munkák várható befejezése: 2020. augusztus 17.

A kivitelezéssel kapcsolatos kérdéssel, problémával kérjük, forduljon Kecskés Sándor művezetőhöz, tel.: 30/167-3953.

Mészáros és Mészáros Kft.